Gedenkraam Albert Ensing

Geschiedenis


Het gedenkraam voor Albert Ensing in Daarle (gemeente Hellendoorn) herinnert aan Albert Ensing die tijdens een razzia in Daarle is gefusilleerd.

Albert was afkomstig uit Gasselternijveensemond in Drenthe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een tiener. Zijn tweelingbroer Frans en hij wilden niet voor de bezetter werken en besloten daarom om onder te duiken. Ze kwamen terecht in Daarle en werden bij verschillende mensen ondergebracht. Dit ging goed totdat er aan het einde van de oorlog een razzia in het dorpje werd uitgevoerd. Waarschijnlijk als vergelding voor de grote bankroof door het verzet in Almelo. Frans wist te ontkomen, maar Albert niet. Hij werd gefusilleerd.

Zijn stoffelijk overschot werd, na een kort verblijf op het kerkhof van Daarle, naar zijn familie in Drenthe teruggebracht. In de jaren ’60 van de vorige eeuw kwam het verzoek vanuit de Nederlandse overheid om Albert te laten begraven op het ereveld in Loenen. De vader van Albert stemde hiermee in, omdat er dan altijd goed voor hem gezorgd zou worden.

Precies 65 jaar later wordt Albert herinnerd door middel van het glas-in-lood raam in het dorpje Daarle waar hij zat ondergedoken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 maart 2010. Groep 7 van basisschool de Ark uit Daarle was betrokken bij de onthulling. In de klas werd het levensverhaal van Albert Ensing verteld door familie van Albert. Ook was er een militair uit Daarle aanwezig die had gediend in Afghanistan om de link met het heden te leggen.

Het monument is ontworpen door de nicht van Albert, Ali van Buuren-Ensing.

Info


Vorm en materiaal
Het gedenkraam voor Albert Ensing in Daarle (gemeente Hellendoorn) is een rond glas-in-lood raam met een doorsnede van 60 cm. Het raam is gemaakt door middel van de glas-op-glas methode, waarbij stukjes glas zijn versmolten met een glazen onderlaag. Op het raam zijn verschillende figuren aangebracht, zoals vogels, een fiets en een rivier met bomen. In het midden van het raam is een beschadigde foto van Albert Ensing verwerkt.

Tekst
De tekst op het raam luidt:

‘ALBERT ENSING.’

Symboliek
De kunstenares Ali van Buuren-Ensing heeft de symboliek achter het raam als volgt beschreven:

“Zoals het leven heeft een raam een donkere en een lichte kant, door het transparante glas kijk je naar buiten, naar het licht, de toekomst de vrijheid en geeft het zonlicht kleur. Kijk je naar binnen, dan is het donker de schaduwzijde van je leven, somber en kleurloos. In dit raam, de vorm van een cirkel, wordt in verschillende delen het leven uitgebeeld van Albert.”

Overige info


Locatie
Het gedenkraam voor Albert Ensing is geplaatst in een gebouw op de Bijzondere Begraafplaats aan de Kerkallee te Daarle (gemeente Hellendoorn).

Bron
Mevrouw Ada Rosman-Kleinjan